Автор: Полина Паунова, Свободна ЕвропаНов апартамент, заемащ цял етаж в една

...
Автор: Полина Паунова, Свободна ЕвропаНов апартамент, заемащ цял етаж в една
Коментари Харесай

Свободна Европа: Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент на преференциална цена

Автор: Полина Паунова, Свободна Европа

Нов апартамент, заемащ цялостен етаж в една от най-луксозните здания в София, е новата облага на заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Този път сбирката му от недвижими парцели, с изключение на с жилище, се обогатява и с „ ВИП асансьор “, който води шефа на ПГ на ГЕРБ и фамилията му от персоналния им гараж в постройката непосредствено в дома им.

``
реклама

Цветанов се е сдобил с новия апартамент през миналата 2018 година, като е трансферирал на фирмата-строител на първокласния парцел два от своите остарели жилища. И въпреки на процедура парцелите му да са намалели с един, имуществото на ръководителя на ПГ на ГЕРБ се е нараснало доста. Сделката поражда редица въпроси, като най-смущаващият от тях е, по какъв начин квадратният метър в лускозната постройка излиза на семейство Цветанови едвам 627 евро, в случай, че цените там стартират от 2600 евро на кв. м.

Свободна Европа насочи документално този въпрос към водача на ГЕРБ в Народно събрание, само че не получи отговор. За сметка на това се удостовери достоверността на документите, с които медията разполага.

Да живееш в „ постройка на годината “

Апартаментът на Цветанов се намира в наградената през 2017 година „ Сграда на годината ". Това е кооперация на компания „ Артекс “ на име „ Летера “, известна още като „ Къщата на бувките “.Зданието се намира в столичния квартал " Изток ", на улица „ Латинка “.

Апартаментът е ситуиран на последния, шести етаж и заема повърхност от от 240 кв. м. Към него има и двоен гараж, който е обособен от останалите в постройката. Има и преддверие с „ ВИП асансьор “, чиято шахта, съгласно нотариалния акт, също е благосъстоятелност на Цветанови. Така новата недвижима благосъстоятелност на заместник-председателя на ГЕРБ се оказва с обща повърхност от малко над 315 кв. м.

За да се снабди с жилището в лускозната постройка, Цветанов разменя с „ Артекс “ две от старите си жилища на улица „ Елемаг “ в кв. „ Изток “, като приписва на компанията 190 кв. м. жилищна повърхност и две паркоместа. Освен това някогашният вътрешен министър доплаща 100 000 лв. на строителната компания.

Цена като за Цветанов: 630 евро на кв. м.

Замяната е осъществена на цената на данъчната оценка на новия парцел, която е 386 654 лв. (в тази сума влизат двата остарели жилището с паркоместа и доплатените от Цветанов 100 000 лева). Изчисленията демонстрират, че по документи новият парцел е с цена 1227 лв. на кв. м.

Тъй като цените на новото строителство в столицата се пресмятат в евро, това на процедура озачава, че като за Цветанов цената на кв. м. е излязла към 630 евро.

Данъчната оценка значително се разграничава от пазарната цена на сходни парцели, установяват специалистите на гражданската организация „ Антикорупционен фонд “, с които Свободна Европа работи дружно за определяне на обстоятелствата.

В поддръжка на този извод са и медийни изказвания на шефа на " Артекс " Весела Мирянова, която декларира, че парцелите им се продават на цени, достигащи до 3000 евро за кв. м. Което значи, че цената, която фамилията на заместник-председателя на ГЕРБ е постигнало е с 2400 евро по-малко от нормалните.

Потърсен за коментар по отношение на пазара на недвижими парцели, представител на отдел „ Продажби “ в „ Артекс “ изясни пред Свободна Европа, че цените в последните години бележат растеж и сумата за квадрат може да доближи до 3500 евро. Той уточни като образец постройките им в " Лозенец ", " Изток " и " Изгрев ", които даже не оферират частен асансьор - екстра, която повишава цената на парцела и също така е доста рядко срещана.

Експерт от Антикорупционния фонд, който също се свърза с отдел „ Продажби “ на " Артекс ", с цел да попита за парцели на цени от към 600 евро на квадрат, провокира искрено неразбиране измежду продавачите. По тяхна информация цените на жилища от високите етажи на постройка „ Летера “ през предходната година са достигали 2640 евро на кв. м. с включен Данък добавена стойност.

Ако в " Артекс " са споделили истината, това значи, че апартаментът на Цветанов би трябвало да коства минумум 831 600 евро (или 1 626 468 лева). Но защото парцелът на някогашния вътрешен министър е излязъл под скромните 400 000 лв., това значи разлика от цели 1 200 000 лв..

Юрист: Пазарната цена на сходни първокласни парцели е доста по-висока

„ Пазарната цена на сходни първокласни парцели е доста по-висока от данъчната им оценка “. Това разяснява пред Свободна Европа юристът на „ Антикорупционния фонд “ Лора Георгиева. По думите й в съответния случай, в случай че тези към 387 000 лв. (платени от Цветанов посредством подмяна на жилища плюс доплащане) е в действителност цената на придобиване в недвижимото имущество в постройка „ Летера “, пораждат съществени подозрения за нарушаване на етичните правила. В общи линии разновидностите след договорката са два: Цветан Цветанов, плащайки малко над 600 евро на квадрат за парцел в лускозна постройка, чийто квадратен метър може да доближи до 3000 евро, или е получил „ подарък “ от компанията или е платил доста по-голяма сума.

В първия случай биха били нарушени етичните правила от правилника на Народно събрание, според които националният народен представител не би трябвало да „ позволява да бъде подложен във финансова взаимозависимост или друга обязаност с физически или юридически лица “, както и не може да получава дарове над 1/10 от месечната си заплата.

Във втория случай страните по договорката биха нарушили член 25, ал 9. от Закона за нотариусите и нотариалната активност (ЗННД), съгласно който при изповядване на договорката страните заявяват пред нотариуса, че записаната в нотариалния акт цена е действителната цена по договорката.

Категорично можем да кажем, че при замяна на сходни парцели, учредена на нормалните им пазарни цени, разликата за доплащане би трябвало да бъде доста по-висока, разяснява пред Свободна Европа специалистът на Анктикоруционния фонд Николай Стайков.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР